Svečano otvaranje amfora u Podrumu Malča

Nesvakidašnji događaj otvaranja amfora u Podrumu Malča kraj Niša okupio je prijatelje vinarije i medije na degustaciji vina proizvedenog tehnologijom starom 7.000 godina.

Osam ukopanih amfora, četiri sa belim i isto toliko sa crvenim vinom, svaka zapremine oko 2.000 litara, nemo je čekalo da se završi pozdravna reč Bore Jovića, vlasnika Podruma Malča, pa da ruke podrumara pred okupljenima otpečate staklene poklopce osigurane staklarskim gitom.

-Proizvodnja vina u amforama je veliki izazov i problematična je za vinara jer amfora ima veliki otvor i teško je sprečiti oksidaciju vina. Baš zbog toga se one ne otvaraju često. Od kad je grožđe ušlo u amforu nismo je otvarali i ne znamo u kom je stanju vino – objašnjava Aleksić koji već duži niz godina upravlja tehnologijom Malča vina i dodaje kako još nema direktne potvrde o tome da se u vinu vrši ekstrakcija minerala koji se nalaze u građi amfore ali je mineralnost svejedno evidentna u vinima.

Kada je o tehnologiji reč, treba reći da u amforu obloženu pčelinjim voskom ide uvek najbolje, potpuno zrelo grožđe koje je u najmanjem riziku da ode u pogrešnom pravcu. U Podrumu Malča vino pre prvog otvaranja provede u amforama devet meseci. Potom biva razdvojeno od kljuka pa se vraća u amforu da zaokruži punih godinu dana boravka u glinenom sudu.

Sledeći korak je odlazak u inoks tank za kratku stabilizaciju i taloženje pa u bocu što je krucijalni period razvoja ovakvih vina. Odmaraće se u boci dve do tri godine dok ne poprimi svoj konačni izgled.

Tekst: Vino.rs

Call Now Button