Premijum vina iz Podrum Malča

Nova Anonymous barrique, nešto viša cenovna ili bolje reći premijum kategorija vina vinarije Podrum Malča donosi elegantna i voluminozna pakovanja ali i nove utiske.
Jedinstvena na tržištu Anonymous Smederevka barrique 2021 predstavlja potpuno originalan i do sada nepoznat izraz ove autohtone sorte grožđa. Berba prezrelih, ćilibarno žutih grozdova smederevke iz sopstvenih vinograda, uz lagano odvajanje samotoka i fermentaciju u barik buradima stvorili su potpuno nov identitet ove autohtone sorte. Nakon fermentacije vino ostaje u baricima na talogu punih godinu dana.

– Time je definitivno utemeljen način negovanja ovog vina i za naredne godine – potvrđuje Bora Jović, vlasnik vinarije Podrum Malča.
Pri izradi ovog vina korišćen je isključivo srpski hrast u buradima od 225 litara baš kao i za etikete Anonymous Frankovka barrique 2019 te Anonymous Crna Tamjanika barrique (2021).

 

 

Frankovka barrique 2019 je sortno vino od frankovke koja u južnim krajevima Srbije daje vrlo zapažene rezultate.

Grožđe iz okoline Leskovca, iz čuvenog Babičkog vinogorja donosi obilje strukture i voćnosti. Kroz fermentaciju na kljuku svi sastojci se pretoče u mlado vino što odležava u drvenim buradima godinu dana a rezultat je jedna od najupečatljivijih frankovki koju smo uopšte imali prilike da probamo na domaćem tržištu. I to je globalni utisak svih koji su imali tu priliku.

 

Crna Tamjanika barrique 2021 je krupan korak napred za ovu autohtonu srpsku sortu grožđa u svetu vina.

– Imao sam osećaj da treba da podržim razvoj ove sorte koja je skoro zaboravljena i želeo sam da dam krila mojim tehnolozima da urade najbolje što se može od nje – potvrđuje Jović. – Danas sam ponosan na to što imamo čak tri boje vina od ove sorte: blanc de noir, rose i crveno vino. Doneli su uzorke i rekli: „Šefe, možeš da biraš šta ti se najviše sviđa”, a ja sam odabrao sve tri boje (smeh).

Ipak, u ovom „trojstvu“ najsvežije i najmirisnije iskustvo je Anonymous Crna Tamjanika barrique. Fermentacija šire koja je nešto jače presovana u barik buradima i odležavanje na talogu koje je usledilo punih godinu dana iznedrili su čudo. Vino potpuno novog stila koje oduševljava a za to izvesnog udela svakako ima i odabir drveta u kome su ova vina negovana.
– Kao srpska vinarija koristimo srpski hrast – objašnjava Bora izbor drveta. – Nekada odabir srpskog hrasta zaista bude na nivou najboljih svetskih buradi. Za mene, iz dana u dan, srpski hrast otkriva sve više mogućnosti, i kao što sam i do sada prateći sopstveni osećaj podržavao naizgled nemoguće stvari, sada ću jako podržati razvoj tehnologija koje će pomoći da srpski hrast bude bolje kotiran među domaćim vinarima.

Rezona za to svakako ima, pogotovo kad probate novu liniju barikiranih vina vinarije Podrum Malča sa veoma mudro iskorišćenom snagom hrastovine.

 

Tekst: Vino.rs

Call Now Button