Na plantaži Vinskog podruma Malča posađene su niške sorte grožđa Lucija i Mediana

U podnožju Svrljiških planina na plantaži Vinskog podruma Malča, tamo gde se inače gaji grožđe za Anonymous liniju sve agilnije vinarije sa juga Srbije, posađene su ovog proleća dve bele sorte kojih za sada nema nigde u svetu.

Reč je o niškim sortama grožđa Lucija i Mediana stvorenim u Institutu za vinogradarstvo i vinarstvo u Nišu a koje je pokojni dr Dragutin Zirojević registrovao daleke 1991. godine i koje su u međuvremenu zaboravljene.

Obe sorte stvorio je profesor  Zirojević sa saradnicima i obe su priznate te 1991. godine – kaže Milan Aleksić (Milanov Podrum) koji je u ulozi zaštitara i tehnologa u vinariji Vinski Podrum Malča.

Profesor Zirojević je inače prvi posleratni doktorant vinogradaratva u bivšoj Jugoslaviji i jedan je od najplodonosnijih naučnika u oblasti vinogradarstva tog vremena. Posadili smo ukupno po 400 sadnica od obe sorte jer želimo da ih oživimo i u praksi, te da od njih sa današnjim znanjem tehnologije dobijemo maksimalno dobra vina. U tom smislu posebno nas interesuje sorta Mediana, čiji je jedan od roditelja sovinjon blan.

Zaključili smo da ove sorte imaju veliki vinski potencijal i odlučili da ih gajimo u slavu niškog vinarstva – nadovezuje se Bora Jović, vlasnik vinarije.

Sadnji su prisustvovale i ćerke doktora Zirojevića, dr Olivera Skakić i Spomenka Ilić, a ove dve sorte grožđa su na određen način kulturno blago Niša i cele ove regije.

Neizmerno smo srećni smo što smo u prilici da jedno takvo bogatstvo i intelektualnu svojinu, ne samo spasemo od zaborava, već i da u velikoj meri unapredimo u ime budućih generacija. Nestrpljenje u iščekivanju prvog roda koji će doći tek za dve ili tri godine i kada ćemo moći da se po prvi put susretnemo sa ovim grožđem raste iz dana u dan. Do tada ćemo se sa posebnom pažnjom odnositi prema novoposađenim sadnicama loze koje su nam u ovom trenutku postale najdraže u celom vinogradu.

Vino Anonymous Sovinjon Beli za sada je najpopularnije vino Podruma Malča i jedan od najboljih sovinjona u Srbiji, a u vinariji smatraju da će biti više nego zabavno upoznati se sa njegovom ćerkom Medianom i ispitati sve organoleptičke karakteristike koje će dati vino od ove apsolutno raritetne sorte.

Prema opisu, Mediana nastala ukrštanjem sorti Siebel 5409 i sovinjon blan daje krupne srednje zbijene grozdove i veoma je otporna te time zahvalna za organski uzgoj, dok je Lucija nastala ukrštanjem sorti Siebel 4896 sa sortom Buvije. Daje nešto niže kiseline, šira je veoma lepog mirisa i ukusa a sorta je izuzetno zahvalna za organsku ili ekološku primenu u vinogradima.

Call Now Button