Anonymous Grašac

Grašac je sorta grožđa koja po ukupnim površinama zasada u Srbiji zauzima prvo mesto. Grašac ima male, zbijene grozdove, bobice su okrugle, žućkasto zelenkaste boje koje po izgledu često podsećaju na zrno graška.

Iako je grašac autohtoni stanovnik ovih vinogradarskih prostora, posle drugog svetskog rata je dobio naziv Italijanski rizling, iako nema nikakve genetičke srodnosti sa Rajnskim rizlingom koji je autohtono nemačka sorta iz doline reke Rajne. Pošto je dokazana sorta koja ima redovan I stabilan rod, u tom vremenu pokazao se kao odličan za proizvodnju masovnih, bezkarakternih vina osrednjeg I niskog kvaliteta.

Zahvaljujći predanom radu vinara Srbije, poslednjih desetak godina uspeli smo da dokažemo staru tvrdnju da Grašac može da iznedri vina izuzetnog kvaliteta, složena, kompleksna vina, uglavnom voćnog karaktera, koja tokom odležavanja u boci dobijaju dodatnu vrednost. U vinogradima podruma Malča, na preko 500 metara nadmorske visine gajimo Grašac već više od 15 godina I ponosni smo na vina koja nastaju u našem podrumu.

Možda je neuobičajena pojava da se na jugoistoku Srbije proizvode odlični grašci, ali naša vina su pokazala da I ovo podneblje daje itekako kvalitetne Grašce.

Anonymous grašac iz podruma Malča karakteriše svežina prirodne oaze iz koje dolazi grožđe. Kao mlado vino karakteriše ga aroma zelene jabuke, dinje I kruške. Dok tokom odležavanja razvija nežni herbalni I začinski karakter u kombinaciji sa ukusima kandiranog voća. Na poslednjem ocenjivanju vina od Grašca koje je održano u Hrvatskoj, sva vina koja smo poslali ( I mlada I odležala u boci) nagrađena su medaljama. Anonymous Grašac je sorta koja je izuzetno zahvalna za kombinovanje sa hranom.

Može da isprati lagane obrok salate I bude osvežavajući voćni pratilac laganih letnjih obroka, dok sa druge strane odležali Anonymous grašac se ne bi uplašio ni nekog bifteka I težih mesa u kombinaciji sa masnim odležalim sirevima.

Call Now Button